Hvor lenge holder batteriet på en elbil?

181

Oppdag hvor lenge batteriene på elbiler kan vare og hvordan du kan forlenge levetiden. Les om Nissans analyse og erfaringer med elbilbatterier.

Når det kommer til levetiden til batteriene på elbiler, har Nissan gjennomført en analyse av 400 000 Leaf-biler solgt i Europa siden den første generasjonen ble lansert i 2011. Konklusjonen er beroligende for elbilbrukere som bekymrer seg for batterienes levetid.

Brukt elbil: - Hvor lenge varer egentlig batteriet?
Bildekilde: www.tv2.no

10 år som gjennomsnittlig levetid

Nissan beregner at en elbil har en gjennomsnittlig levetid på 10 år. Dette betyr at batteriene har rundt 12 gode år igjen etter dette tidspunktet. Det er viktig å merke seg at dette er et gjennomsnittlig estimat, og levetiden kan variere avhengig av flere faktorer.

Så lenge kan du forvente at batteriet i elbilen varer - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Et voksende marked for brukte batterier

For elbilprodusentene er det imidlertid en bekymring knyttet til det voksende markedet for brukte, velfungerende batterier. Disse batteriene må fjernes fra biler som har nådd slutten av sin levetid. Nissan-sjefen for Renault-Nissan Energy, Francisco Carranza, har uttalt at det er viktig å gjenbruke disse batteriene for å håndtere denne utfordringen.

Se også

Batteridegradering og garantier

Det er normalt at batterikapasiteten på elbiler gradvis reduseres over tid gjennom en prosess som kalles degradering. Hvor mye og hvor raskt batterikapasiteten reduseres avhenger av ulike faktorer. De fleste elbilprodusenter tilbyr garantier på batteriene sine, som vanligvis varer i 8 år eller 160 000 kilometer, avhengig av hva som kommer først.

Mange batterigarantier har en grense for akseptabelt kapasitetstap. Dette kan være rundt 70 prosent av batteriets opprinnelige kapasitet etter 8 år eller 160 000 kjørte kilometer. Med andre ord, hvis rekkevidden på en ny bil var 400 kilometer, bør den ikke falle under 280 kilometer innen garantiperioden utløper.

I praksis er det imidlertid lite sannsynlig at kapasiteten vil synke så drastisk på nye elbiler i dag. Undersøkelser på Tesla Model S har vist at batteriene bare har tapt 10 prosent kapasitet etter 300 000 kjørte kilometer. Dette er lengre enn det de fleste biler med forbrenningsmotor kjører i løpet av hele bilens levetid.

Elbil: Levetiden til batteriene er fortsatt en stor bekymring for mange
Bildekilde: www.tv2.no

Tips for å bevare batteriets levetid

Det er noen generelle retningslinjer for å bevare levetiden til elbatterier:

  • Unngå ekstreme temperaturer. Batteriene trives best i halvladet tilstand og ved romtemperatur. Hvis bilen blir parkert ved svært høye eller lave temperaturer, er det lurt å la den være tilkoblet laderen slik at temperaturstyringssystemet kan holde batteriet i en optimal temperatur.
  • Begrens hurtiglading. Selv om hurtiglading er praktisk, kan hyppig bruk av denne ladeformen føre til raskere kapasitetstap sammenlignet med normal eller hjemmelading. Forskning har vist at hurtiglading kan føre til omdanning av viktige litiumioner i batteriet som kan redusere batteriets levetid.

Det er viktig å merke seg at elbilbatterier har kommet langt når det gjelder holdbarhet og pålitelighet. Med riktig omsorg og regelmessig vedlikehold kan batteriene i moderne elbiler vare i mange år og gi pålitelig ytelse.

Nissan har også investert i energilagringssystemer som bruker brukte og nye batterier til å drive store anlegg som Johan Cruyff Arena i Amsterdam. Dette viser potensialet for gjenbruk av batterier i forskjellige applikasjoner, som for eksempel sykehus og konsertarenaer.

Hvor lenge holder en elbil? - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Konklusjon

Basert på Nissans analyse og erfaringer med elbiler, er det trygt å si at batteriene på moderne elbiler har en god levetid. Gjennomsnittlig levetid på 10 år gir eiere mange år med pålitelig kjøring før batteriene når slutten av sin levetid. Ved å følge noen enkle retningslinjer for vedlikehold, kan man ytterligere forlenge batterienes levetid og sikre optimal ytelse gjennom bilens levetid.

Hva vil Wiki fortelle oss?

i3-modellen fra BMW har gjennomgått flere oppdateringer siden den først ble introdusert i 2013. Batterikapasiteten har økt betydelig over årene, noe som har ført til økt rekkevidde for elbilen. Den første utgaven av i3 hadde et 60 ampere batteri som ga en rekkevidde på rundt 130 km. Senere modeller, fra 2016, ble utstyrt med et 94 ampere batteri som økte rekkevidden med rundt 50%. Ifølge fabrikken kunne disse modellene kjøre opp mot 300 km med kjøremønsteret New European Driving Cycle (NEDC), men reell rekkevidde ved normal kjøring var halvparten av dette.

I 2019 ble det introdusert en ny versjon av i3, utstyrt med et 120 ampere batteri. Dette økte rekkevidden til rundt 300 kilometer. På dette tidspunktet hadde over 20 000 i3-modeller blitt solgt i Norge, og bilen hadde oppnådd en markedsandel på rundt 10 prosent. Produksjonen av i3-modellen fortsatte frem til sommeren 2022, med over 220 000 eksemplarer produsert.

Folk spør også

Hvor mye koster det å bytte batteri på elbil?

Hvis du m betale for en helt ny batteripakke til elbilen din, vil dette koste mellom 100.000 og 200.000 kroner, i mange tilfeller mer. Enkelte har opplevd mtte betale mer for et elbilbatteri enn verdien p selve bilen.


Hvor lenge varer batteriet på Tesla?

Iflge Tesla er batteriene deres designet for vare i minimum 300 000 til 500 000 miles, avhengig av modellen. Denne imponerende levetiden er muliggjort gjennom Teslas avanserte batteristyringssystem, som optimaliserer ladings- og utladingsmnstre for minimere slitasje p battericellene.

Fullstendig svar på ts2.space


Hvor mye koster det å bytte batteri på en Tesla?

Et restaurert/reparert batteri koster n (vren 2023) ca. kr. 130.000.


Er det lurt å lade elbilen hver dag?

Det avhenger av kjremnsteret ditt. Hvis du kjrer lange avstander daglig, kan det vre lurt lade hver dag. Hvis du derimot kjrer kortere avstander, kan det vre mer praktisk lade annenhver dag eller et par ganger i uken.

Fullstendig svar på www.cupraofficial.no