Hvor lenge varer en SSD disk?

184

Oppdag hvor lenge en SSD-disk varer og hva som påvirker holdbarheten. Utforsk forventet levetid, wear-leveling-algoritmer og andre viktige faktorer.

SSD-disker (Solid State Drives) har på kort tid blitt populære lagringsenheter på grunn av deres raske ytelse og pålitelighet. Men hvor lenge varer egentlig en SSD disk? I denne artikkelen skal vi utforske levetiden til SSD-disker og hva som påvirker deres holdbarhet.

Hvor lenge lever din SSD? - HansPetter.info
Bildekilde: hanspetter.info

Hva er en SSD disk?

En SSD-disk er en type datalagringsenhet som bruker NAND Flash-teknologi til å lagre data. Den består av controllere og et sett med lagringschips. I motsetning til tradisjonelle harddisker som bruker magnetiske plater, har en SSD ingen bevegelige deler. Dette gjør SSD-disker mer pålitelige og mindre utsatt for mekanisk svikt.

NetOnNet
Bildekilde: www.netonnet.no

Forventet levetid

En viktig faktor som påvirker levetiden til en SSD-disk er antall skriveoperasjoner den kan tåle. Hver gang data skrives til en SSD-chip, slites den gradvis ned. Produsentene angir ofte en verdi kalt TBW (terabytes written) som forteller hvor mye data som kan skrives til alle cellene i chippene i løpet av diskens levetid.

For eksempel kan en SSD med en TBW på 150 tåle å skrive 150 terabyte med data til chippene før den når slutten av sin levetid. Dette tilsvarer omtrent 40 gigabyte hver dag i 10 år. Det er viktig å merke seg at dette er bare en estimert levetid, og faktorer som bruksmønster og temperatur kan påvirke det faktiske resultatet.

Wear-Leveling-Algoritmer

En SSD-disk bruker en teknikk kalt "Wear-Leveling-Algoritmer" for å fordele skriveoperasjonene jevnt over flere chipper. Dette sikrer at ingen celler slites ut raskere enn andre, og dermed forlenger levetiden til SSD-en. Du kan sjekke statusen eller tilstanden til din SSD-disk ved hjelp av S.M.A.R.T. analyseverktøy.

Levetid for en ubrukt SSD: Hvor lenge kan du lagre dataene dine? -  Polaridad.es
Bildekilde: polaridad.es

Andre faktorer som påvirker levetiden

I tillegg til antall skriveoperasjoner er det flere andre faktorer som kan påvirke levetiden til en SSD-disk. Temperatur er en viktig faktor, da høye temperaturer kan fremskynde slitasjen på chippene. Det er derfor viktig å sørge for at SSD-en har tilstrekkelig kjøling.

Bruksmønsteret ditt kan også påvirke levetiden til SSD-en. Hvis du skriver store mengder data til disk hver dag, vil levetiden bli påvirket i større grad enn hvis du bare bruker den til vanlig datalagring. Det er derfor viktig å velge en SSD med tilstrekkelig TBW for å møte dine spesifikke behov.

Hvor lenge lever din SSD? - HansPetter.info
Bildekilde: hanspetter.info

Oppsummering

En SSD-disk har begrenset levetid basert på antall skriveoperasjoner den kan tåle. Produsentene angir vanligvis en verdi kalt TBW som indikerer hvor mye data som kan skrives til chippene i løpet av diskens levetid. Andre faktorer som temperatur og bruksmønster kan også påvirke levetiden.

Selv om en SSD-disk ikke varer evig, er det viktig å merke seg at de fleste brukere vil oppgradere til nye og bedre lagringsenheter før SSD-en når slutten av sin levetid. Derfor er det trygt å si at en SSD-disk vil vare lenge nok for de fleste bruksområder.

Se også

Hva vil Wiki fortelle oss?

Et halvlederminne, også kalt halvlederdisk eller SSD-disk (fra engelsk: solid state drive, SSD), er et lagringsmedium som benytter halvlederbasert fastminne (flashminne) som sekundærminne istedenfor mekanisk-magnetiske platelager til å lagre data. Siden den ikke har bevegelige deler, er søketiden kortere enn for en mekanisk harddisk og den tåler støt bedre.

Dagens SSD bruker MLC NAND-based flash memory som ikke mister data ved strømbrudd. Tidligere var SLC og i dag Triple Level Cell (TLC) førstnevnte er dyrere, mens sistnevnte er billigere fordi man får lagret mer plass. Men levetiden blir i teorien dårligere og samme gjelder ytelsen. Forskjellen er 3 bits per celle mot MLC som kun har 2 bits. Samsung 840 evo har i tillegg (Turbo write cache) på størrelse 3-12 GB avhengig av modell. Derfor merker man ikke ytelsen blir dårligere.

Hybrid-lagre (SSHD) er en blanding av SSD og platelager og bruker SSD cache Flash Cache Modules (FCMs) eller MLC 8 GB NAND Flash for å gi bedre ytelse i forhold til pris. En stor SSD er svært dyr, og et tradisjonelt platelager er relativt tregt, og ved å utnytte SSD-en som hurtigminne (cache) vil alle data som leses ofte kunne hentes svært raskt.

Det vanligste grensesnittet for SSD er pr 2016 SATA (3.0). M.2, øker med sin støtte for både PCIe, SATA-express og USB 3.0, og Serial Attached SCSI (SAS) brukes bl.a. på servere. USB 3.0 og 3.1 er vanlige for eksterne SSD-er. SSD direkte tilkoblet PCIe gir den raskeste datautvekslingen, men for vanlige brukere er forskjellen mellom SATA 3.0 og PCIe (pr 2014) ikke merkbar. SATA-express gir et rent 2 linjers PCIe-grensesnitt via en SATA-kompatibel plugg og kabel.

Det hadde i 2009 blitt solgt 11 millioner SSD-er, mens i 2011 hadde det blitt solgt 17,3 millioner SSD-er og 39 millioner i 2012.