Oppgradering av testbenk og rutiner for å teste nye skjermkort. Les om oppgraderingen av maskinvare, prosessorvalg, og testrutiner i denne artikkelen på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Oppgradering av testbenk og rutiner
Skjermkorttester er en av de mest populære artikkeltypene vi lager i Tek-nettverket, og nå som høsten faller på venter vi et skred av nye modeller. Vi har likevel en utfordring nå i at maskinvaren vi bruker for å teste kortene med begynner å trekke på årene. Da vi satte sammen vår nåværende testbenk i januar i fjor sørget vi for å bruke komponenter som var heftige nok til å holde koken i lang tid, og det har de også gjort – men alt har sin ende.
Behovet for en oppgradering viste seg da vi nylig forsøkte å teste det nylanserte Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X. Resultatene det ga oss endte i en av de mest negative konklusjonene og laveste karakterene på lenge. Etter å ha diskutert resultatene med AMD kom vi imidlertid frem til at noe var galt, og etter å ha gjentatt hele testløpet intet mindre enn tre ganger, mottatt et nytt testkort, og deretter prøvd en eldre modell på ny, konkluderte vi med at vi faktisk har klart å slite ut hovedkortet vårt.
Da er det på høy tid å skifte det ut, og i samme slengen er det like greit å oppdatere hvilke spill og programmer vi tester i også.
Oppgradering av maskinvare
Akkurat som sist vi oppgraderte er det altså godt over halvannet år siden sist, men denne gangen slipper vi faktisk å gjøre en like stor investering i splitter nytt utstyr av nyeste sort. Vi har kanskje nettopp fått et nytt X99-brikkesett, med et par nye generasjoner Haswell-prosessorer, men vi velger faktisk å heller benytte oss av noen velprøvde klassikere i denne oppgraderingen.
Hovedpoenget med maskinen er nemlig at den skal gi oss nok futt i bunn til at skjermkortet blir flaskehalsen når vi måler ytelse, og da regner vi med at den nye riggen vår vil holde i alle fall i halvannet år fremover.
Det er heller ikke så altfor lenge til Windows 9 etter alle solemerker kommer på markedet, men vi har behov for en oppgradering nå – og derfor kjører vi heller Windows 8.1. For å klare å gi dere gode, sammenlignbare resultater har vi dessuten hentet frem en rekke referansekort vi har testet tidligere. Vi har installert aller siste driverversjon fra AMD og Nvidia, og kjørt en samletest som danner grunnlaget for våre fremtidige tester.
Bli med på neste side, hvor vi ser nærmere på hva slags maskinvare vi tester med fremover »
Prosessor
Til vår forrige testbenk endte vi med å skaffe oss en 3,2 GHz Intel Core i7 3930K. Denne har gjort jobben sin eksemplarisk frem til i dag, og selv om den såvidt ArtikkelGrafikkort-testbenken 2016
Se også
Oppgradering av testrigg til 2016
Med denne riggen skal vi teste nye grafikkort
Testbenken vår er oppgradert til 2016-nivå og spillene er byttet ut, alle som en.
Ahh…det går mot sommer. Folk flest gleder seg til (mer) sol, fellesferie og lange avslappende dager.
Vi i Tek.nos indre bunkers Teks testlabb derimot ser frem til det som garantert vil skje i juli og august på tross av avisenes alltid forlokkende gule forsider: nemlig at finværet regner bort. På den måten kan vi nyte fridagene foran PC-en med god samvittighet.
Denne sommeren møter vi dessuten med et vanvittig glis om munnen ettersom det allerede er varslet at flere nye grafikkort vil nå butikkhyllene i samme periode som feriepengene kommer. Disse vil vel knapt rekke innom kontoen til mang en grafikkortfrelst, dog, for det Nvidia akkurat har avduket levner ingen tvil om at vi kan se frem til et skikkelig ytelseshopp med de første grafikkortene i deres GTX 1000-serie.
Som om ikke fristelsene dermed stod i kø allerede, hører vi også det viskes og tiskes om at erkerivalen deres, AMD, også har noe stort å vise innen kort tid.
For å være klare til aksjon når de nye kraftkarene fra GeForce 1000- og Radeon 400-serien ramler inn på testlabben har vi oppgradert testriggen vår og ettertestet en rekke grafikkort med helt nye rutiner. (Vi kommer med en egen sak om resultatene fra de nye målingene før helgen). Dette er en prosess som har tatt lang tid, og det er med en viss stolthet – og et gram lettelse – vi endelig kan presentere for dere både vår nye testbenk, samt de splitter nye testrutinene våre. Forrige gang vi satte en ny testbenk inn i tjeneste var som enkelte av dere kanskje husker høsten 2014, så tiden er absolutt moden for en utskifting.
Vår gamle testbenk var et råskinn. Men, den siste tiden oppførte den seg langt fra smertefritt. Først måtte vi sykemelde (og senere skrinlegge) ytelsestestene i «Batman: Arkham Origins» grunnet helt spinnville svingninger i resultatene, og siden i høst har den gamle sliteren til stadig presentert oss for både blåskjermer og upresise effektmålinger.
Vi mistenker at den ganske harde overklokkingen av prosessoren, sammen med mange lange dager og flere hundre (kanskje tusen) skifter av grafikkort til slutt utmattet den en gang så mektige krigeren.
Nå nyter den en rolig veterantilværelse med god utsikt ned til vår nye testbenk, som for øvrig er snekret sammen med litt andre grunnprinsipper enn den forrige.
Denne gang har vi ikke basert testbenken vår på en E-Maskinvare er ein av dei fremste satsingane til Gamer.no. Etter nokre år med eksperimentering har me justert på dekninga vår fleire gongar, og 2023 blir ikkje noko unntak.
I løpet av det neste året skal me vri oss endå meir mot spel enn det me har gjort til no. Det blir færre enkelttestar, meir featurestoff og fleire samletestar som får lengre levetid på fronten vår.
Sjølv om me neppe har ressursar til å konkurrere med aktørar som Digital Foundry eller Gamers Nexus, vil me bidra til å løfte den norske dekninga av spelteknologi – som i praksis er ikkje-eksisterande.
Me får inn ein ny frilansar som skal hjelpe underteikna litt med hardware, og me skal skrive fleire artiklar om ytinga til ferske spel.
Testriggen vår har òg fått ei skikkeleg overhaling, som me kikkar meir på i denne teksten.
Det er berre halvanna år sidan me skifta testrigg sist, men på grunn av at ein komponent takka for seg etter eit lynnedslag, så byta me like greitt ut heile maskinen.
Me tar ein runde på det som (håpar me) blir fast inventar for testing av skjermkort og nye spel her hos oss dei neste tre åra.
LES OGSÅ: Kor mange grafikkmods treng du for å få RTX 4090 til å sveitte i Skyrim?
Flaggskip fra Intel
Hjartet i testriggen vår er ein Intel Core i9-13900k. I skrivande stund er det den raskaste gamingprosessoren på marknaden.
AMD kan fort ta tilbake trona med sine nye X3D-prosessorar, men forskjellen blir neppe all verda.
13900K er ein 24-kjerna prosessor med 32 trådar. Me gav prosessoren 9 av 10 moglege poeng i vår test i haust, og han gjer førebels ein svært god jobb med å redusere prosessorflaskehalsen når me testar skjermkort.
Me har – som vanleg – vald å bruke prosessoren utan å overklokke han når me testar. Målet er at testresultata skal vere representative for flest mogleg, og fleirtalet kjem ikkje til å overklokke ein slik prosessor. Det hadde uansett ikkje vore aktuelt på grunn av kor varm prosessoren blir.
Ny kjøler
Asus står for fleire av komponentane i riggen vår i år, og har blant anna levert ein Rog Strix LC II-kjølar med ei radiator på 394 millimeter.
Om eg skulle kjøpt noko personleg, ville eg gått for kjølaren me hadde i den førre riggen vår (Asus Rog Ryujin II), men me lar Ryujin stå i den andre datamaskinen for eit lite eksperiment me køyrer. LC II er uansett svært kapabel. Kjølaren er den mest effektive eg har testa til no, og den gjer ein strålande jobb med å halde prosessoren kjølig.