Opplev stabilt og pålitelig hjemmenettverk med disse 6 testede mesh-ruterne. Les vår grundige testrapport på 32Chip og finn ut hvilken modell som passer best for deg. Unngå døde soner i nettverket og få en jevn dekning over hele hjemmet.
Innholdsfortegnelse
De siste årene har vi fått flere og flere enheter hjemme med trådløs tilkobling. PC-er, nettbrett, mobiltelefoner, TV-er og spillkonsoller bærer alle nærmest med seg et krav om wifi, og det gjør at problemer med wifi-dekningen har blitt stadig tydeligere for mange. Nå er imidlertid løsningen her, og den kalles mesh-nettverk.
Hva er mesh-nettverk?
Mesh-nettverk har eksistert i bedriftsmarkedet lenge, og du har sikkert vært borti det - mange aksesspunkter jobber sammen om å skape et enhetlig nettverk, og så hopper enheten din mellom nodene automatisk, såkalt roaming, med det resultat at du har nett uansett hvor du beveger deg innenfor nettverkets rekkevidde.
Frem til nylig har mesh-nettverk for deg og meg vært et prosjekt som nesten kun har eksistert på Kickstarter, med selskaper som Eero og Luma i spissen. Nå har imidlertid også de store nettverksselskapene kastet seg på bølgen, og selv Google har lansert sin Google Wifi, som riktignok foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge.
Mesh-nettverk må ikke forveksles med rekkeviddeforlengere, da disse stort sett gjør at du må inn og manuelt bytte nettverks-ID når du beveger deg mellom dekningsområdet til ruteren og dekningsområdet til rekkeviddeforlengeren.
Fordelene med mesh-nettverk
Stikkordene for disse nye mesh-produktene er at startpakkene stort sett består av to eller tre noder, og disse kan dekke arealer på opptil 400-450 kvadratmeter, selvfølgelig litt avhengig av byggematerialer og andre forhold. Deretter kan du eventuelt utvide med flere noder om du skulle trenge det. Fordelen med mesh er at du kan plassere nodene slik at du enkelt kan rute signalet rundt vanskelige områder som varmekabler, betongvegger og liknende.
Se også
Test av 6 mesh-rutere i et reelt hjemmemiljø
I denne testen har vi fokusert på de produktene som er tilgjengelig for salg i Norge, og vi har satt dem på en skikkelig prøve i et 450 kvadratmeter stort hus fordelt over tre etasjer og fullt av trevegger. Som standard ofte er i slike hus, er nettverksinntaket plassert helt i den ene enden av førsteetasje, så mesh-produktene får en skikkelig utfordring med å dytte signalet både over i andre enden av førsteetasje, opp i etasjen over og ned i kjelleren.
Vi har valgt å ikke benytte oss av muligheten til å kable nodene der det er mulig, da det hovedsaklig er muligheten for å kjøre et helt trådløst system vi har hatt lyst til å teste. I dag er det store dekningshull i huset, hovedsaklig i den enden som er lengst unna dagens nettleverandør-leverte ruter.
Testresultater og produktsammenligning
I vår test har vi inkludert følgende produkter:
- Netgears Orbi RBK23
- Linksys Velop Dual-Band
- Iiglo Nimbo Mesh fra Komplett
- Google Wifi (for referanse)
Vi har også tatt hensyn til spesifikasjoner og ytelse i testen. Tobåndssystemene har ikke like høy teoretisk båndbredde som trebåndssystemene, men de kan likevel gi jevn og stabil dekning over større områder. Det er viktig å merke seg at mesh-rutere gir en enhetlig SSID (nettverksnavn), noe som gjør at alle enheter automatisk kobles til den mest optimale noden, uavhengig av hvor du beveger deg i hjemmet.
I testen vår har vi vurdert de ulike mesh-ruterne basert på deres evne til å levere stabilt og pålitelig hjemmenettverk i et reelt hjemmemiljø. Vi har også tatt hensyn til prisnivået for hver modell og deres brukervennlighet.
Selv om testen vår ikke dekker alle tilgjengelige mesh-rutere på markedet, gir den et godt innblikk i hvilke modeller som kan gi deg et stabilt hjemmenettverk uten døde soner.
For mer detaljert informasjon om testresultatene og en grundig sammenligning av de ulike mesh-ruterne, kan du lese hele testrapporten på vår nettside.