Etter en periode med metthet og nedgang er interessen for å kjøpe TV-er i Norge nå gjenopplivet. Større skjermer og nye teknologier som OLED og 4K-UHD har bidratt til å øke salget. Nordmenn velger stadig større skjermstørrelser, med 65-tommere og større som de mest populære valgene. Les mer hos 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Etter en periode med nedgang, har nå salget av TV-er økt igjen. Det er en positiv trend som viser at interessen for å kjøpe TV-er er gjenopplivet.
Toppåret for TV-salg i Norge
Toppåret for TV-salg i Norge er stadig 2007. Siden den gang virker det som om nordmenn har vært mettet når det kommer til flate TV-skjermer, noe selv ikke introduksjonen av 3D-teknologien i sin tid kunne hjelpe på.
Mens Danmark opplever sin første nedgang i antall solgte TV-er på ti år, ser det imidlertid ut som det har snudd seg her hjemme.
Kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, kan nemlig fortelle til Tek.no at TV-salget ligger over fjoråret og at det altså er på god vei oppover – for første gang på flere år.
Større skjermer og nye teknologier
– Butikkene opplevde en økning i salg av TV-er på 15 prosent i første kvartal, opplyser Ottemo, som bekrefter det alle tenker: Ola og Kari Nordmann installerer stadig større TV-er i stua.
– Mens vi i fjor valgte TV-er mellom 44 og 55-tommer, er det skjermer fra 55 tommer og oppover som gjelder i år, slår hun fast.
Det er lett å se på introduksjonen av nye teknologier, som OLED, høyoppløste paneler med 4K-UHD-oppløsning eller buede skjermpaneler, som forklaringen på vår plutselige kjøpelyst. Dette avviser imidlertid Ottemo blankt:
– UHD- og OLED-TV-er har en svært liten del av markedet. Vi snakker ikke engang om prosenter når vi teller salgene. Vi forventer likevel å se en større etterspørsel etter disse TV-ene i de kommene månedene, forteller hun.
Se også
Trenden mot større skjermer
En ting er uansett sikkert, som Ottemo også bekrefter:
– Plasma-TV er på vei ut. Paneltypen er nå bare å finne i mindre enn to prosent av solgte TV-er.
Mens det virker å være fysisk større skjermpaneler som drar hvermannsen til elektronikkbutikkene, avslører en rask titt i vår Prisguide-tjeneste at Tek.no-leserene på sin side er interesserte i både buede- og svært høyoppløste TV-er. Samsung, LG, og Philips er nemlig godt representert med sine UHD-skjermer.
Topplisten viser videre at antall tommer for lengst har bikket 55-tommer, som også Ottemo kunne fortelle var den nye folkestørrelsen. Kun én av TV-ene på Prisguides toppliste er nemlig under 55-tommer, og topplasseringen er inntatt av den 55-tommer store Toshiba 55L7463DN, som vi mente passet perfekt til å spille på da vi testet den.
Økt interesse for større skjermer
Tallene for TV-markedet viser at nordmenn kjøpte 4,5 prosent færre TVer første halvår i år. Det kommer etter en kjempevekst i TV-salget i 2020.
Verdien av TV-salget økte derimot med nesten tre prosent: Det skyldes blant annet at Ola & Kari Nordmann nå går for betraktelig større skjermer når de skal ut og handle ny TV.
65-tommeren har de siste årene vært regnet som "folkestørrelsen", men har i år blitt tatt igjen av 75-tommers TV-er. I følge salgstallene ligger de to skjermstørrelsene nå helt likt, med 29 prosent hver av markedet. Og trenden går helt klart i retning av de større skjermene.
– 65 tommer og større står nå for 42 prosent av TV-markedet, mot 34 prosent i første del av 2020. Størst prosentvis vekst er det i de aller største TV-ene på over 75 tommer, som nå har en markedsandel på nesten 13 prosent, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.
Utfordringer for plasma-TV
Årsaken til at mange velger større TV i år, kan nok skyldes helt eller delvis stengte kinoer, samt viktige sportsbegivenheter som OL og Fotball-EM. I tillegg har de store TV-produsentene vært ivrige med å fronte store TV-skjermer i sine kampanjer.
En ting som også er verdt å merke seg er at plasma-TV er på vei ut. Paneltypen er nå bare å finne i mindre enn to prosent av solgte TV-er. Dette gir mening, da den éne produsenten etter den andre har valgt å legge ned plasma-produksjonen i år.
Se også
En positiv trend for TV-bransjen
Etter en saftig boost i 2020, falt TV-salget tilbake på et normalnivå i 2021. Det totale antall solgte TV-er dalte med 13 prosent, fra 430.000 til 368.000 enheter. Samtidig sank verdien med bare fire prosent, noe som tyder på at nordmenn kjøpte både større og dyrere TV-er.
LCD er fortsatt den ledende teknologien i antall (92 %), mens OLED-TV står for rundt åtte prosent av TV-salget. For øvrig hadde hele 90 prosent av de solgte TV-ene 4K-oppløsning. 8K-TV fortsatt utgjør en liten del av markedet, med to prosent andel målt i antall, og 3-4 prosent av salget målt i verdi.
Økt tilgjengelighet av spennende innhold
Den økte interessen for å kjøpe TV-er kan også skyldes den økende tilgjengeligheten av spennende og engasjerende innhold som tilbys på ulike kanaler og strømmeplattformer. TV-er har utviklet seg til å bli mer avanserte med bedre bildekvalitet og flere funksjoner, noe som tiltrekker forbrukere som ønsker en bedre TV-opplevelse.
Selv om det er mange alternative måter å se på innhold på, som via smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner, er det fortsatt et sterkt ønske blant forbrukere å ha en stor skjerm og en dedikert enhet for å se på TV-programmer og filmer. Denne trenden har nådd et punkt der salget av TV-er igjen er i vekst.
Oppsummering
Etter en periode med metthet og nedgang er interessen for å kjøpe TV-er i Norge nå gjenopplivet. Større skjermer og nye teknologier som OLED og 4K-UHD har bidratt til å øke salget. Nordmenn velger stadig større skjermstørrelser, med 65-tommere og større som de mest populære valgene. Samtidig har plasma-TV blitt mindre populært og utgjør nå kun en liten del av markedet. Tilgjengeligheten av spennende innhold og forbedrede TV-opplevelser har også bidratt til den økende etterspørselen etter TV-er. Med denne positive trenden ser det ut til at TV-bransjen kan se frem til en lys fremtid.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Etter en periode med nedgang, har nå salget av TV-er økt igjen. Det er en positiv trend som viser at interessen for å kjøpe TV-er er gjenopplivet. Dette kan ses i lys av den norske TV-serien "Berserk gjennom Nordvestpassasjen", som ble sendt på NRK1 i 2008. Serien, som var et ekspedisjons- og reiseprogram, fulgte kaptein Jarle Andhøy og mannskapet ombord i båten "Berserk" på deres ferd gjennom Nordvestpassasjen. Denne spennende ekspedisjonen ble også dokumentert i boken "Berserk gjennom Nordvestpassasjen" utgitt av Flyt Forlag samme år.
"Berserk gjennom Nordvestpassasjen" var en samproduksjon mellom Wildvikings og NRK, og serien fikk anerkjennelse da den vant prisen for beste dokusåpe under Gullruten 2009. Kaptein Andhøy valgte imidlertid å gi prisen videre til Tangerudbakken Borettslag, som var nominert i samme klasse. Dette viser at det er et sterkt fellesskap og samarbeid innenfor den norske TV-bransjen.
Den økte interessen for å kjøpe TV-er kan også skyldes den økende tilgjengeligheten av spennende og engasjerende innhold som tilbys på ulike kanaler og strømmeplattformer. TV-er har utviklet seg til å bli mer avanserte med bedre bildekvalitet og flere funksjoner, noe som tiltrekker forbrukere som ønsker en bedre TV-opplevelse.
Selv om det er mange alternative måter å se på innhold på, som via smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner, er det fortsatt et sterkt ønske blant forbrukere å ha en stor skjerm og en dedikert enhet for å se på TV-programmer og filmer. Denne trenden har nådd et punkt der salget av TV-er igjen er i vekst.
Det er spennende å se hvordan TV-bransjen vil fortsette å utvikle seg i fremtiden, med stadig mer avanserte teknologier og nye former for innhold. En ting er imidlertid sikkert - interessen for å kjøpe TV-er er tilbake, og det er et positivt tegn for denne bransjen.