Ansiktssporing gir VR en ny dimensjon

45

Les om hvordan HTC Vive Facial Tracker forbedrer ansiktsmimikken i VR med avansert ansiktssporing. Opplev virtuelle avatarer med realistiske uttrykk og følelser. Se hvordan Spinn arkitekter utnytter VR-briller for bedre samarbeid og møter på tvers av avdelingskontorer. | 32Chip

HTC Vive har fått en ny sporingsenhet som kan gi hele systemet mer dybde.

Det har gått fem år siden vi først kunne stroppe på oss HTCs VR-løsning Vive og tre inn en alternativ og fullstendig virtuell virkelighet. På de fem årene har også løsningen gradvis blitt bedre, og nå er det ansiktsmimikken som skal få seg et kraftig løft.

Presseetikk i VR-journalistikk og sensorbaserte nyhetsfortellinger -  Mediesamfunnet 3 - NDLA
Bildekilde: ndla.no

Introduksjon til Vive Facial Tracker

HTC har nemlig akkurat dratt duken av sin nye Vive Facial Tracker – en kameraenhet som plasseres under VR-maska og gjør sitt beste for å spore hvordan du bruker ansiktets muskler. I hvert fall de som ikke allerede er dekket til av det relativt store VR-hodesettet.

Ifølge HTC kan sporingsdingsen holde rede på 38 forskjellige typer bevegelser i ansiktet, da inkludert lepper, kjeve, tenner, tunge, hake og kinn. For å gjøre dette har den to kameraer som filmer i 60 Hz og bruker infrarødt lys for bedre sporing og nøyaktighet selv i dårlig belysning.

Løsningen skal ha en forsinkelse på ned mot kun 6 millisekunder.

Når øynene dine bedrar deg: For tett på med virtual reality? - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Bedre ansiktsmimikk i virtuell virkelighet

Så hva er poenget med dette? Jo, sammen med hodesettet Vive Pro Eye, som sørger for å spore øynenes bevegelser inni VR-maska, vil løsningen kunne by på virtuelle avatarer med anstendig ansiktsmimikk.

Nå har selv ikke den pågående pandemien klart å sende særlig mange folk til VR for å avholde viktige møter der, men hvis folk først skal møtes i en virtuell verden via avatarer, vil det naturligvis kunne være en stor fordel å faktisk kunne forholde seg til grunnleggende ansiktsuttrykk.

Se videoen under for et inntrykk av hvordan dette vil kunne fungere i praksis.

Tilgjengelighet og pris

HTC Vive Facial Tracker skal være å finne i velassorterte butikker fra og med i dag. Veiledende pris er satt til 1449 norske kroner.

I tillegg til en enhet som sporer ansiktsbevegelsene, slipper også HTC en ny utgave av sin mer generelle sporingdings. Siden dette er tredje utgave, har den bare fått betegnelsen Vive Tracker 3.0. Den er mindre og lettere enn sine forgjengere, og byr i tillegg på opp mot 75 prosent bedre batteritid.

Vive Tracker 3.0 har også fått en veiledende pris på 1449 norske kroner.

"Future’s so bright Spinns gotta wear shades!", er det optimistiske budskapet fra Spinn arkitekter. Etter nyttår har kontoret gått til anskaffelse av 45 par VR-briller som har vist seg å gi både faglige og sosiale gevinster i arbeidshverdagen. Med fire avdelingskontorer over hele landet er det viktig å kunne samtale og jobbe i samme rom, om enn virtuelt.

virtuell virkelighet – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Tilgjengelig teknologi

"Utgangspunktet er en teknologi vi har fulgt med på lenge, som vi har diskutert hvordan vi skal introdusere i arbeidshverdagen vår," sier James Dodson, faglig leder i Spinn, til Arkitektnytt.

"Da vi oppdaget Oculus Quest 2 VR-brillene, som har en lavere pris per headset, og som ikke krever en dedikert maskin, ble det plutselig veldig interessant. I covid-tider gir det ingen mening å ha masse dyrt VR-utstyr stående på et kontor der ingen er."

Etter hvert som de fysiske møtepunktene forsvant, og pandemien så ut til å vare, mente Dodson det var på tide å skape noe sosialt for de ansatte.

VR-drakt: Kun fantasien som setter grenser – NRK Urix – Utenriksnyheter og  -dokumentarer
Bildekilde: www.nrk.no

Forbedrede møter og samarbeid

Etter en måneds tid med "bli-kjent-stadiet" samt en pågående uttesting av nye bruksområder for verktøyet, er Dodson glad for å se en positiv reaksjon blant de ansatte.

"Mandagsmøter i VR oppleves som mer samlende enn på Teams, det gir opplevelsen av å være i samme rom. Og med fire avdelinger over hele Norge, fordelt utover soverom og stuer, er det veldig interessant og morsomt. Ellers er det jo gjerne én som snakker med alle de andre på mute, men lyden i disse maskene fungerer faktisk bedre om vi ikke er stille. Lyden gir en romlig opplevelse som er behagelig, og forteller man en vits som alle ler av, så er jo det morsommere å høre det. Man får en annen type tilbakemelding," mener han.

Ansiktssporing gir VR en ny dimensjon. Med HTC Vive Facial Tracker kan man nå spore ansiktsmuskler og skape virtuelle avatarer med realistisk ansiktsmimikk. Dette, sammen med hodesettet Vive Pro Eye som sporer øynenes bevegelser, åpner opp for mer engasjerende og følelsesladet interaksjon i virtuell virkelighet.

Samtidig ser man bruken av VR-briller som en revolusjon i arbeidshverdagen hos Spinn arkitekter. Oculus Quest 2 VR-brillene har gjort det mulig for de ansatte å samtale og samarbeide som om de befinner seg i samme rom, selv om de er fysisk adskilt på ulike kontorer over hele landet.