Hva er lightning tilkobling?

29

Les om hva lightning-tilkobling er, hvordan den erstattet den eldre 30-pinners Docking-kontakten, dens funksjonalitet i Apple-enheter som iPhone, iPad og iPods, og hvorfor den er mer praktisk og holdbar. Utforsk også bakgrunnen og utviklingen av denne tilkoblingen.

Lightning-tilkoblingen er en kontaktutforming som ble introdusert av Apple i 2012 som en erstatning for den eldre 30-pinners Docking-kontakten. Den brukes i Apple sine mobile enheter som iPhone, iPad og iPods, og har flere funksjoner som dataoverføring, lading og tilkobling til forskjellige tilbehør. Denne tilkoblingen kan brukes med USB, HDMI, VGA og SD-kort. Tidligere hadde den eldre Dock-kontakten begrenset funksjonalitet og kunne kun håndtere USB-data, lading og analoge lyd-/videosignaler.

En av fordelene med Lightning-tilkoblingen er dens reversibilitet, som betyr at den kan settes inn uansett hvilken vei du kobler den til. Dette gjør det enkelt og praktisk for brukerne. Denne tilkoblingen er tilgjengelig på alle iPhone-modeller fra iPhone 5 og fremover, mens eldre modeller fortsatt bruker den eldre 30-pinners Docking-kontakten.

Apple Docking-kontakt

Apple sin egen dokkingkabel, kjent som "Dock Connector", ble brukt til å lade og synkronisere tidligere Apple-enheter som iPhone 3 og 4, iPods og tidlige iPad-modeller. Denne kontakten var større og mindre praktisk å håndtere, men den kunne håndtere USB-data, lading og analoge lyd-/videosignaler.

3,5 mm / AUX

3,5 mm / AUX er en vanlig tilkobling som brukes til lydoverføring. Denne typen tilkobling er ofte brukt i biler som har en AUX-inngang, der det kreves en 3,5 mm kabel med hannkontakter i begge ender. Den samme typen kontakt brukes også for hodetelefoninnganger på enheter som iPhone, iPad og datamaskiner.

Koaksial

Koaksialkabelen brukes til å overføre digital lyd. Denne kabelen ligner på en RCA-kabel, som også er nevnt tidligere. Den brukes vanligvis mellom mottakere/forsterkere og andre enheter der det er behov for å sende ut digital lyd, for eksempel Xbox, PS3, DVD-spillere osv. Denne tilkoblingen er ikke brukt til tilbehør som vi selger.

DVI

DVI er en bildeoverføringskabel som støtter oppløsningen 1080p (full-HD). Den har nylig blitt erstattet av HDMI, som kan overføre både digital lyd og bilde i 1080p. Likevel er DVI fortsatt vanlig på PC-skjermer, projektorer og grafikkort i datamaskiner (ikke Mac-maskiner). Hvis du har en enhet med DVI-utgang og en annen enhet med HDMI-inngang, kan du bruke en adapter for å koble dem sammen og overføre bildet fra DVI til HDMI. Det finnes forskjellige typer DVI-adaptere tilgjengelig.

Linocell Lightning til 3,5 mm-kabel 1 m - Kabler til iPhone | Kjell.com
Bildekilde: www.kjell.com

Bakgrunn og utvikling av Lightning-tilkoblingen

Apples 30-pinners-kontakt hadde eksistert i iPhone, iPod og iPad siden tredjegenerasjons iPod ble introdusert i 2003. Denne kontakten tilbød mer funksjonalitet enn vanlige USB-tilkoblinger, inkludert strøm, lydutgang, avspillingskontroller og rask datasync. Etter hvert fikk kontakten noen nye funksjoner, men mistet også noen eldre funksjoner underveis.

30-pinners-kontakten hadde imidlertid noen problemer. Den var skjør og kunne ødelegge enten tilbehøret eller enheten. Kontakten var også tynn og kunne kun settes inn på én måte, noe som kunne være utfordrende. I tillegg tok kontakten opp mye plass både utvendig og innvendig, noe som ble et problem når Apple ønsket å gjøre enhetene tynnere og mer kompakte.

Dette førte til utviklingen av Lightning-tilkoblingen, som ble introdusert i 2012 sammen med iPhone 5. Denne nye tilkoblingen var mindre, mer holdbar og mer praktisk å bruke. Den tillot også Apple å lage tynnere enheter og frigjøre plass til andre komponenter. Lightning-tilkoblingen har blitt brukt i påfølgende iPhone-, iPad- og iPod-modeller, og har blitt standard for Apple-produkter.

Apple valgte å ikke bruke mikro-USB, som mange andre produsenter gjorde, og gikk heller for sin egen Lightning-tilkobling. Dette skyldes sannsynligvis Apples ønske om å ha kontroll over designet og funksjonaliteten til tilkoblingen, samt å opprettholde kompatibilitet med eksisterende tilbehør.

Apple Lightning til 3,5 mm-kabel 1,2 m - Kabler til iPhone | Kjell.com
Bildekilde: www.kjell.com

Konklusjon

Lightning-tilkoblingen er en viktig del av Apple sine mobile enheter som iPhone, iPad og iPods. Den gir mulighet for dataoverføring, lading og tilkobling til ulike typer tilbehør. Den er reversibel, holdbar og praktisk i bruk. Apple valgte å utvikle sin egen tilkobling i stedet for å bruke standarder som mikro-USB for å opprettholde kontroll og kompatibilitet med eksisterende tilbehør. Med Lightning-tilkoblingen kan brukere enkelt koble til og bruke sine Apple-enheter med ulike tilbehør og utstyr.

Hva vil Wiki fortelle oss?

iPhone 5 var en større telefon fysisk og med 4 tommer touchskjerm. Det var den første av modellene som hadde Apple sin Lightning ladekontakt. I 2013 lanserte Apple iPhone 5s som introduserte TouchID, samt lavprismodellen iPhone 5c, en versjon av iPhone 5 med farget plastikk i stedet for metall. Videre fulgte iPhone 6 og 6s, begge i to forskjellige størrelser og med en større skjerm i forhold til tidligere modeller, samt iPhone SE – også en lavprismodell med maskinvaren til iPhone 6s men i samme form som iPhone 5s. I 2016 lanserte Apple iPhone 7 og 7 Plus med oppdatert maskinvare, forbedret grafikkytelse, dobbelt kamera på Plus-modellen samt nye fargevalg. 3,5 mm hodetelefonkontakten ble også fjernet som ble funnet på tidligere modeller. iPhone 8 og 8 Plus ble lansert i 2017 og la til støtte for QI-lading, forbedret skjerm og kamera. Sammen med iPhone 8 og 8 Plus ble også iPhone X lansert, den første hvor hjemknappen er erstattet med ansiktsgjenkjennelsessystemet kalt Face ID. September 2018 Apple lanserte igjen en oppdatert versjon av iPhone X, kalt iPhone Xs og Xs Max. Samtidig ble iPhone Xr lansert, også denne en lavkostversjon som også er tilgjengelig i flere farger.

Folk spør også

Hva er Lightning adapter?

USB-C-til-Lightning-adapteren fungerer med iPhone- og iPad-modeller som har USB-C-kontakt. Du kan bruke denne enkeltadapteren for koble en iPhone eller iPad med USB-C-kontakt til Lightning-tilbehr for lading, data og lyd.

Fullstendig svar på support.apple.com


Hva heter ladekabel til iPhone?

Lightning-til-3,5 mm jackplugg-adapter.

Fullstendig svar på www.apple.com


Hvordan tørke Lightning kontakt?

Du kan trke iPhone ved sl den lett mot hnden med Lightning-kontakten pekende nedover, slik at overfldig vske fjernes. La enheten trke p et trt sted med tilstrekkelig ventilasjon. Du kan ogs prve trke den ved plassere den foran en vifte slik at kald luft blses direkte inn i Lightning-kontakten.

Fullstendig svar på support.apple.com


Kommer iPhone med USB-C?

Bde vanlige iPhone 15 og den dyrere iPhone 15 Pro har en USB-C-kontakt, men bare Pro-modellene har sttte for sende mye data. Pro-modellene har nemlig USB 3.2 Gen 2, som vil si at de kan sende opptil 10 Gigabit med data i sekundet.


Videoer

Hva er Nevrolingvistisk programmering (NLP) ?

Which AQUARIUM LIGHT Should You Choose? | Chihiros Light SHOOTOUT

2 netters bilcamping i kraftig regn

Vær, lyn storm og seiling rundt den fryktede Kappa i Sør-Afrika! (Patrick Childress # 65)

sonos

En LED-bar gir bedre lys, øker trafikksikkerheten og motvirker mørketid!

MUST SEE Icarus Base Builds! Our Community BUILD 3.0 Event! We Recorded Viewers Bases!

Vintertest 2023 - Den lange veien hjem