Slik fungerer den gigantiske touchskjermen i Hondas elbil

61

Oppdag hvordan Hondas kommende elbil, Honda e, har en imponerende touchskjerm og avansert infotainmentsystem. Les om de forskjellige funksjonene og tilpasningsmulighetene på de to 12,3-tommers skjermene, samt det intuitive grensesnittet og stemmestyringen. Bli kjent med Honda e - en kompakt bybil med retroinspirert design og en batterirekkevidde på over 200 kilometer.

Hondas åpnet for forhåndsbestilling av sin sjarmerende Honda e tidligere i år, og nå viser de frem flere detaljer om touchskjermen og infotainmentsystemet i bilen.

I tillegg til et heldigitalt instrumentpanel og to monitorer som viser bilder fra de speilerstattende kameraene på siden av bilen, har nemlig Honda e ikke mindre enn to 12,3-tommers touchskjermer i dashbordet.

Det gjør at den ikke minner rent lite om Bytons kommende M-Byte, som har en heldekkende 49-tommers skjerm foran føreren.

Intuitivt grensesnitt og tilpasningsmuligheter

I en ny video kan vi se at grensesnittet på skjermløsningen minner mye om en typisk smarttelefon, med faner du kan bla mellom og en ikonrad på hver side som kan skreddersys etter eget ønske ved rett og slett å dra inn de ikonene du vil ha der.

En egen innstillingsmeny gir tilgang til en rekke oppsettsmuligheter, blant annet innstillingene før førerassistanse, setejustering og oppsett av nøkkelfri tilgang til bilen. Honda e vil nemlig komme med opplåsing via app, og du kan også programmere bilen til å varsle deg om den flyttes ut av en forhåndsdefinert sone.

Det blir tilsynelatende også anledning til å se «medbrakt» innhold på skjermen i bilen, med en egen HDMI-inngang i midtkonsollen. Honda har imidlertid ikke gått helt i Tesla-retningen, ettersom det er tydelig at det fortsatt gjenstår fysiske knapper og knotter for en del funksjoner – som volum og klimaanlegg.

Vi får også et glimt av stemmestyringen i bilen, som riktignok ikke brukes til noe mer avansert enn å spørre etter været. Wifi-hotspot-funksjon er også på plass.

Kompakt bybil med retroinspirert design

Honda e blir en typisk kompakt bybil med retroinspirert design både utvendig og innvendig. Den får et batteri som ikke blir større enn 35,5 kWh, noe som skal gi en rekkevidde på «over 200 kilometer».

Det er på nivå med en Volkswagen e-Golf, men fremstår muligens som noe snaut med tanke på at de aller fleste konkurrentene har gått for minst 50 kWh batterier i sine kommende elbiler.

Bilen får bakhjulsdrift og er ikke mer enn snaue 3,9 meter lang, noe som sammen skal gi en snuradius på rundt 4,3 meter. Motoren er på «rundt» 110 kW, med et dreiemoment på over 300 Nm.

Honda e skal presenteres i endelig produksjonsversjon på bilmessen i Frankfurt senere i år. Der vil vi også få se produksjonsversjonene av Volkswagen ID.3 og Porsche Taycan, blant annet.

Skjerm-sjarmtroll Test Honda e - Elbil
Bildekilde: www.klikk.no

Enorme bilskjermer er forsikringsbransjens nye skrekk

Fire av ti har blitt forstyrret av touchskjermen i bilen under kjøring, viser en spørreundersøkelse utført for forsikringsselskapet Gjensidige.

Nå frykter de at trenden med stadig større og mer funksjonelle skjermer i bilene vil føre til alvorlige ulykker.

– Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går galt, og når nær halvparten har hatt oppmerksomheten i touchskjermen og ikke på veien, er det alvorlig, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Rysstad og Gjensidige viser blant annet med skrekk til M-Byte, den kommende elbilen fra Byton, som har en 48-tommers skjerm som i praksis utgjør hele dashbordet. 16.000 nordmenn står på liste for bilen, fikk vi vite på bilmessen i Frankfurt nylig.

Også Porsches nye Taycan og Hondas kommende Honda e er eksempler på biler hvor skjermene har fått betydelig plass i førermiljøet. Tesla har også store skjermer, og spesielt på Model 3 ligger svært mange funksjoner i grensesnittet på skjermen, som er plassert midt i dashbordet, altså ikke foran føreren.

– Dessverre har bilkjøring ikke blitt et fristed der man kobler ut bruk av skjermer, mobil, nettbrett og annet. Det er en urovekkende utvikling, sier Rysstad.

I en lignende undersøkelse konkurrenten Codan Forsikring fikk utført av Norstat nylig, svarte nesten 30 prosent at de har satt på navigasjonen mens de kjørte bil. 62 prosent svarte at de hadde byttet radiokanal mens de kjørte.

– Det er bekymringsfullt at så mange trykker på skjermer i bilen eller på mobilen mens de kjører. Det flytter fokuset bort fra veien og bilkjøringen og øker risikoen for å forårsake en trafikkulykke betydelig. Både bilføreren selv og andre kan komme til skade og de økonomiske konsekvensene kan også bli store, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring i en pressemelding.

Kundedirektør Andreas Schaaf i Byton sier på sin side at de har data som viser at distraksjonsnivået bak rattet i en M-Byte er lavere enn i andre biler.

– Jeg tror vi må ta en prat med forsikringsselskapene. Jeg skjønner at mange er bekymret over hva som er en distraksjon når man kjører. Vi har gjort inngående testing på dette, og kan vise at distraksjonsnivået er lavere enn i andre biler – hovedsakelig fordi du har all den nødvendige informasjonen rett foran deg, sier Schaaf.

Dette blir virkelighet i biler om kun ett år - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Honda e - Kompakt bybil med avansert infotainmentsystem

Honda har nylig vist frem sin kommende elbil, Honda e, som skiller seg ut med sitt moderne design og avanserte infotainmentsystem. Bilen har fem skjermer som gir føreren og passasjerene en unik opplevelse.

De to 12,3-tommers touchskjermene i dashbordet gir en intuitiv brukeropplevelse, med et grensesnitt som minner om en typisk smarttelefon. Brukeren kan tilpasse skjermene ved å dra inn ønskede ikoner, og det er en egen innstillingsmeny for å tilpasse forskjellige oppsettsmuligheter.

I tillegg har Honda e et heldigitalt instrumentpanel og to monitorer som viser bilder fra de speilerstattende kameraene på siden av bilen. Skjermene kan også individuelt tilpasses for to forskjellige personer, slik at føreren kan følge med på navigasjonen mens passasjeren bruker den ene av de to store skjermene til å lete opp annen musikk eller annet innhold.

Bilen er en kompakt bybil med retroinspirert design og har et batteri på 35,5 kWh, som gir en rekkevidde på "over 200 kilometer". Den har bakhjulsdrift og en motor på "rundt" 110 kW, med et dreiemoment på over 300 Nm.

Selv om de store skjermene gir en moderne og brukervennlig opplevelse, er det viktig å være oppmerksom på potensiell distraksjon under kjøring. Forsikringsselskaper som Gjensidige og Codan Forsikring peker på risikoen ved å bruke touchskjermene mens man kjører, og oppfordrer til forsiktighet.

Honda e vil bli presentert i endelig produksjonsversjon på bilmessen i Frankfurt senere i år, sammen med produksjonsversjonene av Volkswagen ID.3 og Porsche Taycan.

Se også

Videoer

KÆMPE NYHED! Hondas administrerende direktør støder alle elbilproducenter!

KÆMPE nyheder! Honda CEO støder alle elbilproducenter!