Så godt synes elbilister at batteriet holder

228

Elbilister er generelt fornøyde med batterikapasiteten på sine biler. Selv om det kan være noe redusert kapasitet over tid, er det få biler som utløser batterigarantien. Det er viktig å ta vare på batterihelsen ved å unngå hyppig hurtiglading og følge produsentens anbefalinger. Ved kjøp av brukt elbil anbefales en oppdatert batterihelsetest for å få informasjon om batteriets tilstand. Det er også behov for felles bransjekrav til testing av batterihelse for å skape større klarhet for forbrukerne.

Spørreundersøkelsen «Elbilisten 2023» avdekker trend: Så godt synes elbilister at batteriet holder

Elbilforeningen spurte snaut 17.000 elbilister om de syntes batterikapasiteten er like god nå som da elbilen var ny. Svaret sjokkerer nok ingen.

Så godt synes elbilister at batteriet holder - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Positivt syn blant elbilister

Bare 10,5 prosent av alle elbilister er uenig/svært uenig i at batterikapasiteten for deres elbilen er like god nå som da den var ny.

Men selvsagt finnes det forskjeller.

For de med elbiler fra 2018-2019, svarer 16,7 prosent at de er uenig/svært uenig. For de med elbiler fra 2015 og eldre, er det 43 prosent som svarer at de er uenig.

Generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu, er ikke så overrasket over disse funnene.

– Batterier vil få noe redusert kapasitet over tid. Det vi ikke vet, er hvor mye batterikapasiteten er redusert. Men gjennom kontakt med medlemmer har vi ikke inntrykk av at mange opplever så stor reduksjon at det endrer på hvordan man bruker bilen.

Så godt synes elbilister at batteriet holder - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Batterigaranti og batterihelse

I de nyeste bilene, fra 2022 eller 2023, mener kun 3 prosent at batteriet ikke viser samme ytelse som da bilen rullet ut fra fabrikken.

Tallet øker litt med tiden, men ikke nye. Det er 7 prosent av eiere med elbiler fra 2020 eller 2021 opplever at batteriet viser tegn til aldring.

Batterihelsetester utført i Norge viser at svært få biler har havnet i nærheten av å utløse batterigaranti.

Jevnt over ligger de fleste bilbatterier over 80 prosent av original kapasitet etter mange år på veien.

– Vi mener det er viktig å informere elbilistene at det er ting man kan gjøre for å ta vare på batterihelsen til elbilen, og dermed hindre tap av batterikapasitet, sier Bu.

Hun henviser til Elbilforeningens råd lenger ned.

– Om du skal kjøpe brukt elbil vil vi anbefale å etterspørre en oppdatert batterihelsetest. I dag har dessverre ikke forbruker tilgang til informasjon om helsetilstanden til batteriet, det burde de ha, fortsetter Elbilforeningens generalsekretær.

Viktige råd for batterivedlikehold

Bu mener at det i tillegg bør utformes felles bransjekrav til hvordan man skal teste batterihelsen.

– I dag er situasjonen uoversiktlig, ved at produsenter og importører avviser å forholde seg til andre tester enn sine egne, avslutter hun.

Så godt synes elbilister at batteriet holder - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Fire tips fra Elbilforeningen

Her er Elbilforeningens fire tips til å ta vare på batteriet:

  1. Unngå hyppig hurtiglading, da dette kan føre til større batterislitasje.
  2. Lad bilen hjemme når det er praktisk mulig.
  3. Kjør jevnlig og unngå langvarig stillestående ladning.
  4. Følg produsentens anbefalinger for lading og vedlikehold.

Artikkelen viser at elbilister generelt er fornøyde med batterikapasiteten på sine biler. Selv om det kan være noe redusert kapasitet over tid, er det få biler som utløser batterigarantien. Det er viktig å ta vare på batterihelsen ved å unngå hyppig hurtiglading og følge produsentens anbefalinger. Ved kjøp av brukt elbil anbefales en oppdatert batterihelsetest for å få informasjon om batteriets tilstand. Det er også behov for felles bransjekrav til testing av batterihelse for å skape større klarhet for forbrukerne.

Disclaimer: The information in this article is based on the "Elbilisten 2023" survey conducted by Elbilforeningen and should not be considered as financial or technical advice.

Så godt synes elbilister at batteriet holder - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Folk spør også

Hvordan ta best vare på elbil batteri?

Med riktig vedlikehold og lading kan du forlenge levetiden p batteriet i elbilen din. Her er vre beste tips. Bruk batteriet. ... Klattlad. ... Unng topplading. ... Kombiner hurtiglading med hjemmelading. ... Unng ekstreme temperaturer. ... Flg alltid produsentens anvisninger. ... Forhndsinnstill ladingen. ... Kjr med batteriet i tankene.

Fullstendig svar på zaptec.com


Hvor lenge holder batteriet på en elbil?

Et elbilbatteri holder i gjennomsnitt 22 r, en elbil i gjennomsnitt 10 r.

Fullstendig svar på www.motor.no


Er hurtiglading av elbil skadelig for batteriet?

Hurtiglading har vist seg vre svrt lite skadelig for batteriet, s det er ikke noe man br bekymre seg for. Men det er skadelig hvis batteriet fr hy temperatur under lading. Har bilen aktiv kjling av batteriet, s er ikke dette noe man trenger tenke p.

Fullstendig svar på www.tu.no


Hvor lenge kan elbil stå parkert?

Vanligvis lurer folk p om elbilen tler st p flyplassen i to-tre uker mens familien er p ferie. Dette er helt uproblematisk. Srg bare for at det er passe mye strm p batteriet. 70-80 prosent er fint hvis du planlegger vre borte i 14 dager.

Fullstendig svar på www.tv2.no