Elbiler har blitt stadig mer populære de siste årene, og mange elbileiere lurer på om det er trygt å hurtiglade batteriet regelmessig. Les mer om hvor ofte du bør hurtiglade, hvordan det påvirker batteriets levetid, og beste ladeløsninger for elbiler hos 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Innledning
Elbiler har blitt stadig mer populære de siste årene, og mange elbileiere lurer på om det er trygt å hurtiglade batteriet regelmessig. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvor ofte man bør hurtiglade, hvordan det påvirker batteriets levetid, og hva som er de beste ladeløsningene for elbiler.
Hurtiglading og batteriets levetid
En norsk undersøkelse har vist at hyppig bruk av hurtiglading kan føre til en raskere svekkelse av batteriet sammenlignet med hjemmelading. Hvor mye og hvor fort batteriet svekkes avhenger av flere faktorer, inkludert hvor ofte man hurtiglader, hvor mye strøm man fyller på batteriet, og bilmodellen man bruker.
Det generelle rådet er å holde batteriet mellom 20-80 prosent fulladet. Det er ikke bra for batteriet å ha for lite strøm, men det bør heller ikke lades til 100 prosent hele tiden. Det anbefales derfor å begrense bruken av hurtiglading og heller bruke denne metoden når det er nødvendig, for eksempel under langkjøring. Ved å begrense antall ladinger til 100 prosent kan man redusere behovet for hyppige ladestopp.
Ladehastighet og batteritilstand
Batteriteknologien og lading av elbiler er fortsatt i utvikling, og bilprodusentene jobber med å optimalisere ladehastigheten og batteriets levetid. Noen produsenter har redusert bufferen i batteriet for å tillate mer bruk av den totale kapasiteten. Det har også blitt enklere å overvåke batteriets tilstand og ytelse, enten gjennom spesifikke visninger i bilens instrumentpanel eller gjennom tredjepartsapper.
Se også
Hurtiglading og ladeinfrastruktur
Med økt popularitet av elbiler har ladeinfrastrukturen også blitt utvidet. Hurtigladestasjoner med høy effekt er tilgjengelige, men det er viktig å være oppmerksom på at ikke alle elbiler kan utnytte den maksimale ladefarten. De fleste elbiler kan ikke lade raskere enn 50 kilowatt, og derfor kan det være unødvendig å betale ekstra for bruk av de raskeste ladestasjonene.
Det anbefales også å velge laderen som er best tilpasset din bilmodell når det er flere alternativer tilgjengelig. Hjemmelading er generelt sett den mest kostnadseffektive måten å lade elbilen på, og det anbefales å bruke hjemmeladeren hvis mulig.
Destinasjons- og hurtiglading under reise
Når du er på reise, har du muligheten til å lade elbilen enten ved en hurtigladestasjon eller ved vanlige ladepunkter på reisemålene, kjent som destinasjonslading. Hurtiglading lar deg lade batteriet raskt og er ideelt for kortere stopp, vanligvis mellom en halvtime og tre kvarter. Destinasjonslading kan være nødvendig når bilen må stå over natten for å bli fulladet.
Valg av ladekabel og betaling ved hurtiglading
Ved hurtiglading er det ikke nødvendig å ta med en egen ladekabel, da hurtigladestasjonene har egne kabler som passer til ulike bilmodeller. Betaling for ladingen kan vanligvis gjøres med en ladebrikke eller via en dedikert app som er tilknyttet ladeselskapene. Noen ladestasjoner tilbyr også betaling via Vipps.
Se også
Konklusjon
Å hurtiglade elbilbatteriet kan være en praktisk løsning under reise eller når tiden er knapp. Selv om hyppig bruk av hurtiglading kan påvirke batteriets levetid, kan moderat bruk av denne ladeløsningen være akseptabelt. Det anbefales å lade batteriet mellom 20-80 prosent og begrense bruken av hurtiglading til når det er nødvendig. Hjemmelading er generelt sett den mest kostnadseffektive og skånsomme måten å lade elbilen på.
Hva vil Wiki fortelle oss?
En ladestasjon kan kalles en hurtigladestasjon når den kan lade med en effekt på minst 22 kW. En ladestasjon kan per 2020 lade biler med en effekt på opptil 250 kW. Et ladepunkt på kartet der det er satt ut en stolpe med uttak for at elbiler får lade, heter også en ladestolpe, og slike tilbyr ikke hurtiglading som er nødvendig ved regelmessig kjøring eller yrkeskjøring. Slike ladestolper kan sammenlignes med bokser en installerer i borettslag eller i egen garasje. Felles for en gruppe av disse ladeboksene med ladestolper og ladestasjoner er at de kan være tilknyttet en styringsordning for å starte og stoppe lading.
I Norge er det typisk en strømleverandør som ordner styring av ladingen med ulike typer abonnement, eller betaling per minutt eller per kwh. For elbilene er ladestolpene en forutsetning for at bilene regelmessig kan «fylle tanken» med elektrisitet og ikke risikerer å bli stående med tomt batteri, det gjelder især for dem som bor i byer og som mangler adgang til eget eluttak eller som ikke kan lade på f.eks. arbeidsplassen. For hybridbilene er ladestasjonene et godt supplement for å forlenge rekkevidden med ren eldrift.
I Norge definerer Enova hurtigladere som: «En hurtiglader som kan lade biler med en effekt på minst 22 kW med en av de tre hurtigladestandardene DC CHAdeMO (minimum 50 kW effekt), DC Combo (minimum 50 kW) og AC Type 2-lading (minimum 22 kW)». Det eksisterer ingen klar definisjon for hvor mye effekt som må leveres for å kunne benytte begrepet hurtiglader, men norske hurtigladere ligger vanligvis på 40 til 50 kW. Mange av disse stasjonene har et ekstra, såkalt "semihurtig" ladeuttak, typisk med 22 kW effekt. Noen stasjoner har kun dette uttaket, men blir likevel i enkelte sammenhenger klassifisert som hurtiglader.
Bilprodusenten Tesla Motors utviklet egne hurtigladestasjoner som utelukkende kan benyttes av Teslamodeller. Disse stasjonene har en effekt på 120 kW.
Hurtigladestasjoner er ikke det samme som såkalte ladestolper, som betegner offentlig tilgjengelige ladeuttak med langt mindre effekt, vanligvis 3 kW til 7 kW. Disse har ikke ladepistol, men i stedet en stikkontakt slik at brukeren må ha egen ladeledning for å koble til. Den innebygde stikkontakten har til nå vært den vanlige jordede "husholdnings"-stikkontakten (Schuko), men nyere stolper har en dedikert ladekontakt (Type 2) som gir bedre styring av ladefarten.